bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Szarlotka z żurawiną i kisielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała.

Szarlotka z żurawiną i kisielem

Składniki:

Szarlotka z żurawiną i kisielem

 

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel żurawinowy
  • Masa jabłkowa:
  • 2 kilogramy jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do formy
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z żurawiną i kisielem
Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości ciągle mieszając. Ostudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i suszoną żurawiną. Wykładamy na ciasto, białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka.

Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

szarlotka