Sposób przygotowania:
Szarlotka z żurawiną
Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Potem skropić sokiem z cytryny,posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi),dodać żurawinę,dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę,owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką.Ciasto podzielić na dwie części , jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4.Mniejszą część włożyć do lodówki.Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręka lub obsypaną maką.Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną.Na wierzch porwać resztę ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut.