Sposób przygotowania:
Razowa szarlotka z żurawinąETAP 1:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę.
Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami lub rozwałkować i nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą.
ETAP 2:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić.
ETAP 3:
Równomiernie rozłożyć jabłka na cieście. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach.
ETAP 4:
Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Magdalena88
niezły kąsek
czekoladka_m
niezły kąsek napisał(a):