czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Razowa szarlotka z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna, nieco zdrowsza wersja szarlotka na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny.

Razowa szarlotka z żurawiną

Składniki:

Razowa szarlotka z żurawiną

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Razowa szarlotka z żurawiną

ETAP 1:

Razowa szarlotka z żurawiną
połowe casta rozwałkować, wyłouć do formy i nakłuć.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę.
Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami lub rozwałkować i nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą.

ETAP 2:

Razowa szarlotka z żurawiną
masł zagotować z cukrami, dac jabłka i żurawinę.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić.

ETAP 3:

Razowa szarlotka z żurawiną
jabłka rozłożyć na cieście, pokryć ubitymi białkami.

Równomiernie rozłożyć jabłka na cieście. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach.

ETAP 4:

Razowa szarlotka z żurawiną
Na wiezrchu pokruszyć resztę ciasta. Zapiec.

Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać oprószone cukrem pudrem.


Tagi:

szarlotka