Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka z żurawiną suszoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka z żurawiną to ulubione ciasto mojej mamy. Ma fajny smak, lekko żurawinowy.

Szarlotka z żurawiną suszoną

Składniki:

Szarlotka z żurawiną suszoną

 

  • 5 sztuk jajka,
  • 3,5 szklanki mąka,
  • 25 dag masło roślinne,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżki śmietana kwaśna,
  • 2 kg jabłka,
  • 4-5 łyżek suszona żurawina,
  • do smaku do smaku cukier,
  • do smaku cynamon Prymat

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z żurawiną suszoną
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka jaj, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć je do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku, odrobinę cynamonu i gotować do miękkości dodając pod koniec gotowania suszoną żurawinę. Podduszone jabłka odstawić do wystygnięcia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Zapiec je przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni. Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać z niego paski i układać na jabłkach. Ciasto piec przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.