Sposób przygotowania:
Migdałowo-cytrynowa szarlotkaCiasto:
Mąkę wymieszać z mielonymi na pył migdałami oraz cukrem, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.
Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze.
Resztę ciasta na czas przygotowania szarlotki włożyć do lodówki.
Masa z jabłek;
Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.
Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową. Wyłożyć na kruchy spód, przykryć reszta odłożonego ciasta kruchego.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.
SylaUla