2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Migdałowo-cytrynowa szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe kruche ciasto z migdałami w połączeniu z winnymi jabłkami, daje smaczne ciasto do popołudniowej kawy.Polecam bo warte wypróbowania.

Migdałowo-cytrynowa szarlotka

Składniki:

Migdałowo-cytrynowa szarlotka

 

  • Ciasto na blachę 30/25 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek-antonówka, szara reneta
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 białko
  • 30 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Migdałowo-cytrynowa szarlotka

Ciasto:

Mąkę wymieszać z mielonymi na pył migdałami oraz cukrem, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.

Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze.

Resztę ciasta na czas przygotowania szarlotki włożyć do lodówki.

Masa z jabłek;

Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.

Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową. Wyłożyć na kruchy spód, przykryć reszta odłożonego ciasta kruchego.

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.


Tagi:

ciasto owoce