Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Rozowa szarlotka Glumandy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniala szarlotka .. w odcieniach rózu!

Rozowa szarlotka Glumandy

Składniki:

Rozowa szarlotka Glumandy

 

  • Ciasto:
  • 750g mąki
  • 230g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200g gęstej śmietany
  • 250g masła lub margaryny lub pół na pół
  • Nadzienie:
  • 2kg jabłek (ja użyłam Jonathan)
  • 600g śliwek węgierek
  • cukier waniliowy i cynamon
  • cukier według gustu i kwaśności jabłek
  • gdyby bylo zbyt plynne mozna dodac pół kisielu wiśniowego
  • lub malinowego
  • Blaszka do pieczenia - użyłam standardowej blachy z piekarnika.
  • Wielkość ok. 46 cm x 37 cm x 2 cm

 

Sposób przygotowania:

Rozowa szarlotka Glumandy
Mąkę odważyć, przesiać. Tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki. Można robić na stolnicy, można mikserem lub w robocie kuchennym. Dodac trzy żółtka, wsypać cukier puder i dodac gęstą śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, pomagając sobie nożem na stolnicy. Tak dlugo aż połączą się wszystkie składniki, potem szybko ścisnać całość rękami wypłukanymi w zimnej wodzie. W mikserze lub robocie poczekać aż otrzymamy jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, z których każdą zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Po 1 godzinnym schłodzeniu ciasto daje sie rozwałkować. Jabłka, umyć - obrać. Pokroić na małe kawałki. Tak samo postąpić ze śliwkami. Pestki oczywiście wyrzucić. ;) Owoce rozgotować w garnku dodając 2-3 łyżki wody. Jeśli puszczą bardzo dużo soku można dodac pół paczki kisielu wiśniowego lub malinowego. Dodać cynamon oraz cukier waniliowy (wg swojego gustu jak kto lubi) Spróbować i dodać w razie potrzeby cukier. Przestudzić. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na górę można położyć cieńką folię, przez nią rozwałkowuje się łatwiej. Piekarnik rozgrzac na 200 stopni i podpiec spód ciasta ok 10-15 minut. Tym samym zapobiegniemy, rozmoczeniu sie ciasta przez dosyc mokre owoce. Rozwałkować drugą połowę ciasta również na papierze do pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika, (UWAGA! gorące!!) wyłożyć owoce na ciasto. Przy pomocy papieru do pieczenia przełożyć drugą połowę ciasta na spód z owocami. Daje się to o wiele łatwiej zrobić niż bez papieru. Przycisnąć na bokach i włożyć znowu do piekarnika na jakies 20-25 minut aż się ładnie na złoto zrumieni. Gotowe wyciągnać z piekarnika i posypac cukrem pudrem wymieszanym z wanilią (oczywiście przez sitko ;) ) Gotowe!!! Smacznego!