Sposób przygotowania:
Rozowa szarlotka Glumandy
Mąkę odważyć, przesiać. Tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki. Można robić na stolnicy, można mikserem lub w robocie kuchennym. Dodac trzy żółtka, wsypać cukier puder i dodac gęstą śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, pomagając sobie nożem na stolnicy. Tak dlugo aż połączą się wszystkie składniki, potem szybko ścisnać całość rękami wypłukanymi w zimnej wodzie. W mikserze lub robocie poczekać aż otrzymamy jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, z których każdą zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Po 1 godzinnym schłodzeniu ciasto daje sie rozwałkować. Jabłka, umyć - obrać. Pokroić na małe kawałki. Tak samo postąpić ze śliwkami. Pestki oczywiście wyrzucić. ;) Owoce rozgotować w garnku dodając 2-3 łyżki wody. Jeśli puszczą bardzo dużo soku można dodac pół paczki kisielu wiśniowego lub malinowego. Dodać cynamon oraz cukier waniliowy (wg swojego gustu jak kto lubi) Spróbować i dodać w razie potrzeby cukier. Przestudzić. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na górę można położyć cieńką folię, przez nią rozwałkowuje się łatwiej. Piekarnik rozgrzac na 200 stopni i podpiec spód ciasta ok 10-15 minut. Tym samym zapobiegniemy, rozmoczeniu sie ciasta przez dosyc mokre owoce. Rozwałkować drugą połowę ciasta również na papierze do pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika, (UWAGA! gorące!!) wyłożyć owoce na ciasto. Przy pomocy papieru do pieczenia przełożyć drugą połowę ciasta na spód z owocami. Daje się to o wiele łatwiej zrobić niż bez papieru. Przycisnąć na bokach i włożyć znowu do piekarnika na jakies 20-25 minut aż się ładnie na złoto zrumieni. Gotowe wyciągnać z piekarnika i posypac cukrem pudrem wymieszanym z wanilią (oczywiście przez sitko ;) ) Gotowe!!! Smacznego!
msewka