Sposób przygotowania:
Szarlotkowe babeczki
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w kosteczkę , lekko cukrzymy i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy. Na stolnice wsypujemy mąkę , dodajemy cukier , odrobinę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy ręką . Zimne masło kroimy w kosteczkę . Do mąki dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto .Ugniatamy w kule. Rozwałkowujemy. Foremkami do babeczek wycinamy kółka i wyklejamy nim babeczki. Nakładamy po łyżce jabłek. Na wierzch nakładamy kwiatek wycięty z resztek ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Pieczemy w 170 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.