Sposób przygotowania:
Szarpańce - mięso z warzywami
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy tzn. z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, oraz pieczarki i kroimy w kostkę. W ten sam sposób kroimy żółty ser oraz szynkę konserwową. Natkę siekamy.Pokrojone składniki wrzucamy do miski i mieszamy, a następnie przyprawiamy do smaku, solą , pieprzem oraz vegetą ( oczywiście można ją zastąpić każdą inna przyprawą tego typu). Jajka rozbijamy i rozmącamy , a następnie dodajemy do miski razem z mąką pszenną. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką farsz tworząc placuszki. Smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Tak naprawdę w tym daniu nie musimy ściśle trzymać się przepisu możemy dodać jednego mniej lub więcej. Co kto lubi lub dodać to co jeszcze mamy. np. szczypiorek zamiast natki, kiełbasę zamiast szynki, paprykę innego koloru. Jednym słowem co nam podpowie wyobraźnia. Ważne tylko aby był ser , który podczas smażenia się roztopi i bardziej zwiąże ze sobą składniki.