madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szarpańce - mięso z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowe i smaczne. Zazwyczaj ratuję nimi sytuację kiedy wypadnie niespodziewana wizyta i z małej ilości mięsa trzeba nakarmić więcej osób niż było w planie:) Wtedy sięgam do lodówki po to co jest i wychodzi mniej lub bardziej urozmaicone danie.

Szarpańce - mięso z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarpańce - mięso z warzywami

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta
  • olej

Sposób przygotowania:

Szarpańce - mięso z warzywami
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy tzn. z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, oraz pieczarki i kroimy w kostkę. W ten sam sposób kroimy żółty ser oraz szynkę konserwową. Natkę siekamy.Pokrojone składniki wrzucamy do miski i mieszamy, a następnie przyprawiamy do smaku, solą , pieprzem oraz vegetą ( oczywiście można ją zastąpić każdą inna przyprawą tego typu). Jajka rozbijamy i rozmącamy , a następnie dodajemy do miski razem z mąką pszenną. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką farsz tworząc placuszki. Smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Tak naprawdę w tym daniu nie musimy ściśle trzymać się przepisu możemy dodać jednego mniej lub więcej. Co kto lubi lub dodać to co jeszcze mamy. np. szczypiorek zamiast natki, kiełbasę zamiast szynki, paprykę innego koloru. Jednym słowem co nam podpowie wyobraźnia. Ważne tylko aby był ser , który podczas smażenia się roztopi i bardziej zwiąże ze sobą składniki.
Szarpańce - mięso z warzywami
kładziemy łyżką na rozgrzany olej tworząc placuszki