cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Szaszłyk barani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

szaszłyk z baraniny

Szaszłyk barani

Składniki:

Szaszłyk barani

 

  • 1 kg baraniny bez kości,
  • 3-4 cebule,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sok z cytryny,
  • ocet winny,
  • wytrawne czerwone wino,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Szaszłyk barani
Z soku z cytryny, octu winnego, czerwonego wytrawnego wina, soli i pieprzu przygotować marynatę.  Mięso umyć, pokroić na kawałki grubości około 1 cm. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Mięso przekładając cebulą  włożyć do emaliowanego naczynia, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin.

Zamarynowane mięso nadziewać razem z cebulą na  specjalne szpadki, smażyć na patelni lub w piekarniku  czy elektrycznym grillu, polewając czas od czasu przyrządzoną marynatą.

    Szaszłyk barani najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.



Tagi:

beza bezy