BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Nadziewane ziemniaki z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam ziemniaczki nadziewane pysznościami, a następnie grillowane na rozgrzanym ruszcie grilla. Ziemniaczki są proste w wykonaniu, bardzo smaczne i na jednym na pewno się nie skończy.

Nadziewane ziemniaki  z grilla Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Nadziewane ziemniaki z grilla

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane ziemniaki z grilla
Ziemniaczki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli około 10 -15 minut.(ziemniaki mają być pół twarde).

Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki ponacinać uważając, aby nie przeciąć ich do końca (mają tworzyć coś jak wachlarzyk).

Pomiędzy nacięcia wkładamy plasterki boczku gotowanego, plasterki sera u mnie oscypek i gouda, cebulę i plasterki czosnku.

Tak przygotowane ziemniaczki polewamy oliwą i obsypujemy pieprzem świeżo mielonym, solą ziołową oraz rozmarynem.

Ziemniaczki pojedynczo zawijamy w folię aluminiowa, układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy około 30 minut.

Smacznego.

Czas przygotowania do 60 minut + czas grillowania
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Pyszne ziemniaczki z grilla gotowe do podania
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Ziemniaczki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli około 10 - 15 minut
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki nacinamy uważając aby nie przeciąć ich do końca.
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Pomiędzy nacięcia wkładamy ser, boczek, cebulę , czosnek
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Polewamy oliwą , przyprawiamy solą ziołową oraz rozmarynem
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Ziemniaczki owijamy w folię aluminiową
Nadziewane ziemniaki  z grilla
Grillujemy około 30 minut