monim

monim

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo zwyczajnie wyglądające danie, szaszłyki na ryżu. Nie robią imponującego wrażenia, kiedy na nie patrzymy, ale za sprawą marynaty do mięsa nabierają nowego, smakowego, lekko egzotycznego wymiaru. Uwielbiane przez mojego 7 letniego brata ! :)

Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango

 

  • Składniki na 8 szaszłyków:
  • 0,5 kg szynki
  • 3 papryki (czerwona,zielona,żółta)
  • 16 małych pieczarek
  • 2 duże cebule

 

  • Marynata do mięsa:
  • sok z jednego mango
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • starta skórka z jednej cytryny lub połowy pomarańczy

 

  • + ryż na którym podamy szaszłyki

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango
Mięso i warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Mięso wkładamy do miski. Wyciskamy sok z jednego mango, ścieramy skórkę z cytryny i całość mieszamy w misce z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, pietruszką i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu mięsa z lodówki nakłuwamy je na patyki razem z warzywami w dowolnej kolejności. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 170'C . W tym czasie gotujemy dwa woreczki ryżu. Kiedy wszystko będzie gotowe, ryż przekładamy na talerze, a na ryż kładziemy szaszłyki. Smacznego!
Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango
Składniki na szaszłyki wieprzowe po pokrojeniu i przyprawieniu
Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango
Surowe szaszłyki wieprzowe po nakłuciu na patyczki