PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Szaszłyk z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio stwierdziłam, że czas zobaczyć, czy warto przepłacać za gotowe szaszłyki drobiowe na grilla. I okazało się, że nie, bo były smaczniejsze i bez chemii.

Szaszłyk z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyk z piersi kurczaka

 

  • 6 piersi z kurczaka
  • 10 małych cebul
  • 300g wędzonego boczku
  • marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy grill klasyczny

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z piersi kurczaka
Kurczaka myjemy i kroimy w kawałki. Boczek kroimy w nieco grubsze plasterki. Kurczaka polewamy sosem sojowym, oliwą i posypujemy przyprawą grillową. Mieszamy mięso ręką, aby przyprawy dobrze się przykleiły. Cebulki jeśli trzeba obieramy i kroimy w plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: mięso, boczek, cebula itd. Zakańczamy szaszłyka kawałkiem kurczaka. Gotowe szaszłyki przekładamy do większego naczynia, możemy jeszcze dodatkowo przyprawić od góry i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki – najlepiej na co najmniej 12 godzin. Gotowe szaszłyki grillujemy lub smażymy na patelni.
Szaszłyk z piersi kurczaka
Etap 1 Pokrojone i dobrze przyprawione mięso.
Szaszłyk z piersi kurczaka
Etap 2 Nabijamy kolejno składniki szaszłyków.
Szaszłyk z piersi kurczaka
Etap 3 Już prawie gotowe - jeszcze
Szaszłyk z piersi kurczaka
Etap 4 Zawijamy folią spożywczą i do lodówki!