oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Szaszłyk zwyczajny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uwielbiam szaszłyk letnie...

Szaszłyk zwyczajny

Składniki:

Szaszłyk zwyczajny

 

  • 1 kg baraniny
  • 15 dag cebuli do zalewy
  • 20 dag cebuli do przybrania
  • 1 dag trzyprocentowego octu
  • 1 dag dowolnej zieleniny
  • sól
  • mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyk zwyczajny
Mięso pokroić na kawałki, nie wyjmując kości. Przygotować zalewę z drobno pokrojonej cebuli, octu, pieprzu i soli, włożyć do niej mięso i odstawić na 4-5 godzin. Następnie nadziać kawałki mięso na rożen i piec w piekarniku. Podać szaszłyk na półmisku, posypany drobno pokrojoną cebulą i zieleniną. Latem można oddzielnie piec na różnie bakłażany faszerowane tłuszczem kurdiucznym oraz pomidory i paprykę (przed podaniem z pieczonych warzyw usuwa się skórkę).