lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Szaszłyki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grill raz jeszcze! Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami w przepysznej marynacie . Podawać z ziemniakami w mundurkach i ogórkiem małosolnym.

Szaszłyki drobiowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe

 

  • piersi kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 mała chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki cząbru
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • cukinia
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 100 g boczku surowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe
Mięso umyć, osuszyć, następnie pokroić w dużą kostkę. Włożyć do głębokiego talerza i dodać sos ostrygowy, chili posiekane, kmin, kurkumę i cząber. Wymieszać i dodać majonez. Odstawić na godzinę. W tym czasie papryki i cukinię umyć. Cukinię pokroić w grube krążki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.Boczek również pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do miski i dodać oliwy, 1 łyżkę sosu ostrygowego, pieprzu, soli i tymianku. Przemieszać i na chwilę odstawić. Na szpikulce do szaszłyków nadziewać składniki zaczynając od warzyw, np. papryka, cukinia, mięso, cebula i tak dalej. Przygotowane szaszłyki kłaść na gorący ruszt i smażyć z wszystkich stron do 15 minut, aż mięso się ze złoci a warzywa będą podpieczone. Podawać z ziemniakami w mundurkach i ogórkiem małosolnym.
Szaszłyki drobiowe
Włożyć do głębokiego talerza i dodać sos ostrygowy, chili posiekane, kmin, kurkumę i cząber.
Szaszłyki drobiowe
Włożyć wszystko do miski i dodać oliwy, 1 łyżkę sosu ostrygowego, pieprzu, soli i tymianku.
Szaszłyki drobiowe
Na szpikulce do szaszłyków nadziewać składniki zaczynając od warzyw