czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Szaszłyki - najlepsze przepisy

Szaszłyki drobiowe po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Roladki są bardzo aromatyczne dzięki ziołom, przygotowuję je na spotkanie ze znajomymi:)

Szaszłyki drobiowe po grecku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe po grecku

 

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
  • 4 plastry wędzonego boczku,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe po grecku
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20 minut.
Szaszłyki drobiowe po grecku
Zwiniete mięso kroimy w roladki, nadziewamy na patyczki
Szaszłyki drobiowe po grecku
Mięso smarujemy ziołową marynatą i pieczemy