madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szaszłyki grillowane z pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięsny przysmak na patyku wystarczy dobrze przyprawić i ciekawe danie z rusztu szybko wzbogaci nasz ogrodowy stół.

Szaszłyki grillowane z pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki grillowane z pomidorkami

 

  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 opakowania przyprawy do grilla

Sposób przygotowania:

Szaszłyki grillowane z pomidorkami
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki dodajemy olej, musztardę, miód oraz 1 łyżeczkę przyprawy do grilla. Mięso mieszamy w powstałej marynacie. Kiełbasę kroimy na centymetrowe plastry a boczek w średnią kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i pozbawiamy ogonków. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na patyczki (ja biorę podwójnie wtedy mięso nie odwraca się podczas pieczenia) nadziewamy na przemian wszystkie kawałki przygotowanych składników pilnując aby każdy szaszłyk zawierał dwa pomidorki.( można zasugerować się zdjęciem ) Gotowe szaszłyki posypujemy jeszcze przyprawą i układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy około 10- 15 minut obracamy z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Szaszłyki grillowane z pomidorkami
Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy
Szaszłyki grillowane z pomidorkami
Kiełbasę kroimy w plastry a boczek w kostkę
Szaszłyki grillowane z pomidorkami
Nadziewamy składniki podwójnie na patyczki
Szaszłyki grillowane z pomidorkami
Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu