zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 705]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyki warzywne z indykiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne warzywne szaszłyki z mięsem z indyka.

Szaszłyki warzywne z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki warzywne z indykiem

 

  • Kawałek piersi z indyka ( 50-60 dag)
  • Marynata:
  • Jogurt naturalny ( 150 g)
  • Łyżka czerwonej papryki
  • Łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki curry
  • Łyżeczka czosnku w granulkach
  • Szczypta majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Warzywa:
  • Młoda cukinia 2 szt
  • Cebula żółta i czerwona po 2 szt
  • Papryka ( kolor dowolny) 1-2 szt
  • Przypawa do warzyw w proszku ( u mnie przyprawa do warzyw z grilla Vegeta)
  • Oczywiście grill i patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne z indykiem
Mięso myję, kroję w kostkę i marynuje dzień wcześniej. Jogurt przekładam do miseczki , dodaję przyprawy do marynaty, mieszam i zanurzam kawałki indyka, nakrywam folia i wkładam do lodówki.



Na następny dzień obieram i myję warzywa, z papryki wycinam gniazda nasienne, i kroję na odpowiednie kawałki. Posypuję przyprawami. (Można pokryć olejem, ja ten proces ominęłam)Nadziewam na patyki do szaszłyków na przemian z mięsem.





Układam na tacce foliowej i piekę na grillu ( około 25 minut) Podczas pieczenia trzeba szaszłyki obracać.
Szaszłyki warzywne z indykiem
Mięso myję, kroję w kostkę i marynuje dzień wcześniej. Jogurt przekładam do miseczki , dodaję przyprawy do marynaty, mieszam i zanurzam kawałki indyka, nakrywam folia i wkładam do lodówki
Szaszłyki warzywne z indykiem
Na następny dzień obieram i myję warzywa, z papryki wycinam gniazda nasienne, i kroję na odpowiednie kawałki
Szaszłyki warzywne z indykiem
Posypuję przyprawami. (Można pokryć olejem, ja ten proces ominęłam)
Szaszłyki warzywne z indykiem
Nadziewam na patyki do szaszłyków na przemian z mięsem. Układam na tacce i piekę na grillu ( około 25 minut)