BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 771]

Szaszłyki warzywne z ziemniakami pieczonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam szaszłyki tym razem warzywne z filetem z kurczaka oraz z grillowanymi buraczkami w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.

Szaszłyki warzywne z ziemniakami pieczonymi

Składniki:

Szaszłyki warzywne z ziemniakami pieczonymi

 

  • pierś z kurczaka 1 szt,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • papryka żółta 1 szt,
  • cebula 2 szt,
  • cukinia 2 szt,
  • marynata;
  • oliwa 6 łyżek,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • ząbki czosnku 2 ząbki,
  • słodka papryka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/3 łyżeczki,
  • sól i pieprz,
  • pieprz kolorowy ziarnisty,
  • przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne z ziemniakami pieczonymi
Filet z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w większą kostkę. Do miski włożyć składniki na marynatę, dodać ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa włożyć do marynaty i wymieszać. Następnie odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Kolorowe papryki i cukinie umyć i osuszyć. Cebule obrać i pokroić w grubsze plastry lub w ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych następnie pokroić w większą kostkę, natomiast cukinie przekroić po długości na połówki a następnie na mniejsze kawałki.

Połówkę drugiej cukinii pokroić w plastry i grillować oddzielnie razem z kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz plasterkami cebuli i obranego , pokrojonego w plastry buraka.

Mięso wyjąć z marynaty i nabijać na patyczki szaszłykowe na przemian z pokrojonymi warzywami.

Szaszłyki ułożyć na tacce, a następnie na rozgrzanym grillu. Oprószyć jeszcze pieprzem, solą i grillować około 30 minut co jakiś czas obracając i polewając pozostałą marynatą.

Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku w towarzystwie grillowanych warzyw i pieczonych ziemniaczków.