Sposób przygotowania:
Szaszłyki wołowe na ryżu
Mięso umyć, oczyścić z błon oraz żył, po czym pokrajać na plastry i dokładnie zbić tłuczkiem., skropić sokiem z cytryny, posypać skruszonymi przyprawami i posmarować oliwą. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim, przykryć pozostawiając w chłodnym miejscu na 2 godziny. Boczek oczyścić i pokrajać w cienkie plasterki. Również mięso pokrajać w takie same kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w krążki. Przygotowane mięso nadziewać na przemian z cebulą i boczkiem na szpadki i patyczki. Szaszłyki smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem aż do mocnego zarumienienia mięsa. Oprószyć pieprzem i solą, przykryć pozostawiając przez kilka minut na wolnym ogniu. Szaszłyki podawać ułożone na warstwie ryżu ugotowanego na sypko, posypanego posiekanym szczypiorkiem. Półmisek można udekorować czerwoną papryką lub kawałkami pomidorów. Podawać można z frytkami.