beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Szaszłyki wołowe na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Szaszłyki wołowe na ryżu

Składniki:

Szaszłyki wołowe na ryżu

 

  • 50 dag polędwicy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki szałwii lub rozmarynu,
  • pieprz, sól,
  • 3 cebule,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • smalec lub oliwa do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wołowe na ryżu
Mięso umyć, oczyścić z błon oraz żył, po czym pokrajać na plastry i dokładnie zbić tłuczkiem., skropić sokiem z cytryny, posypać skruszonymi przyprawami i posmarować oliwą. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim, przykryć pozostawiając w chłodnym miejscu na 2 godziny. Boczek oczyścić i pokrajać w cienkie plasterki. Również mięso pokrajać w takie same kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w krążki. Przygotowane mięso nadziewać na przemian z cebulą i boczkiem na szpadki i patyczki. Szaszłyki smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem aż do mocnego zarumienienia mięsa. Oprószyć pieprzem i solą, przykryć pozostawiając przez kilka minut na wolnym ogniu. Szaszłyki podawać ułożone na warstwie ryżu ugotowanego na sypko, posypanego posiekanym szczypiorkiem. Półmisek można udekorować czerwoną papryką lub kawałkami pomidorów. Podawać można z frytkami.