beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Szaszłyki z  baraniny i  boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Szaszłyki z  baraniny i  boczku

Składniki:

Szaszłyki z  baraniny i  boczku

 

  • pół kilo baraniny bez kości,
  • 25 dag surowego boczku,
  • 15 drobnych cebulek,
  • 5  ząbków czosnku,
  • 1  łyżka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • smalec,
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z  baraniny i  boczku
Mięso umyć, oczyścić z  żyłek i  błon, następnie pokrajać w  plasterki, rozbić tłuczkiem, pokrajać w  kawałki o  2-3  cm boku. Czosnek obrać i  drobno posiekać, wymieszać z  majerankiem i  liściem laurowym. Paski mięsa wymieszać z  przyprawami, przykryć i  pozostawić w  lodówce na kilka godzin. Boczek oczyścić i  pokroić w  plasterki, takie same co mięso. Cebulki obrać, opłukać, po czym nadziewać na szpadki na przemian z  kawałkami mięsa i  boczku. Tak gotowe szaszłyki włożyć na patelnię z  rozgrzanym tłuszczem, zrumienić, doprawić do smaku solą i  pieprzem. Dusić na małym płomieniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe szaszłyki na szpadkach można obłożyć smażonymi pomidorami.

Tagi:

beza bezy