aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Skromne, a jednocześnie niezwykle smaczne szaszłyki z fileta z soczystymi pieczarkami i chrupiącą cebulą. Do ich przygotowania użyłam zaledwie trzech głównych składników, ale smak był obłędny.

Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy wzdłuż w paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na 30 minut, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.

Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Obrane cebule kroimy na pół i rozdzielamy osobno jej warstwy.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po dwa paski mięsa tworząc z nich falbankę, pomiędzy którą nadziewamy kawałki pieczarek i cebuli.

Tak przygotowane szaszłyki grillujemy po kilka minut z każdej strony, żeby mięsko fajnie zrumieniło się. Ja grillowałam i podawałam je wraz z młodymi ziemniaczkami.
Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą
Filety kroimy wzdłuż w paski o szerokości 1,5-2 cm i przyprawiamy.
Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą
Pieczarki kroimy w ósemki, cebule na pół i rozdzielamy jej warstwy.
Szaszłyki z falbanek fileta z pieczarkami i cebulą
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po dwa paski mięsa tworząc z nich falbankę, pomiędzy którą nadziewamy kawałki pieczarek i cebuli.