pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyk tandori masala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szaszłyk z grilla w indyjskim stylu

Szaszłyk tandori masala Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyk tandori masala

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyk tandori masala
Filety płuczę i kroję w kostkę. przekładam do miseczki. Zalewam zsiadłym mlekiem i zasypuję przyprawą tandori masala. Odstawiam do lodówki. Najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3 godziny. Ziemniaki obieram, kroję na połówki. 10 minut gotuję je w parowarze. Paprykę myję i kroję na małe kawałki. To samo robię z pieczarkami. na patyczki do szaszłyków nadziewam: ziemniaka (te po podgotowaniu przekrawam jeszcze na mniejsze kawałki), paprykę, pieczarkę, kurczaka itd. Z podanych składników wychodzi 8 szaszłyków. Przygotowane szaszłyki układam na grillu i piekę ok 15 - 20 minut. Używam grilla elektrycznego i nastawiam średnią temperaturę.
Szaszłyk tandori masala
Opłukane mięso kroję w kostkę i przekładam do miseczki
Szaszłyk tandori masala
Dodaję do mięsa zsiadłe mleko i przyprawę mieszam dokładnie
Szaszłyk tandori masala
Paprykę ziemniaki i pieczarki kroję na mniejsze kawałki