Sposób przygotowania:
Szaszłyki z grila - prosto i pysznie!
Czosnek posiekać, w dużym naczyniu wymieszać z olejem, dodać mięso pokrojinę w dużą, w miarę równą kostkę, dodać przyprawy, u mnie to szczypta soli, pieprzu, chili, curry i imbiru; Wymieszać i odstawić na 15-20 minut; W tym czasie przygotować paprykę: umyć,osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w dużą kostkę ( wielkość przybliżona do kostek mięsa),a następnie doprawić solą i pieprzem.Cebulkę pokroić grube pióra ( tak by dało sie je nabić na wykałaczkę); Przygotować również długie wykałaczki namaczając je wcześniej w wodzie; Na każdą wykałaczkę nabijać warzywa i mięso w kolejności: plaster papryki żółtej,plaster papryki czerwonej, plaster papryki żółtej, kawałek mięsa,kawałek cebulki, plaster papryki żółtej, plaster papryki czerwonej, kawałek mięsa, kawałek cebulki, plaster papryki zółtej x2 i plaster papryki czerwonej - czynność powtorzyć na kolejnych wykałaczkach aż do wykończenia składników. Grilować ok. 20 minut przekręcając szaszłyki kilkakrotnie. Smacznego!
aga-25