IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Szaszłyki z grila - prosto i pysznie!

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szaszłyki z grila mogą mieć różną formę i smak, tym razem proponuję bardzo prostą, szybką w przygotowaniu a jakże efektowną i smaczną ich wersję

Szaszłyki z grila - prosto i pysznie!

Składniki:

Szaszłyki z grila - prosto i pysznie!

 

  • pierś kurrczaka 500 g
  • olej lub oliwa 4 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2 szt
  • przyprawy (sól,pieprz,chili, curry,imbir) po szczypcie lub wg preferencji smakowych
  • papryka żółta 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z grila - prosto i pysznie!
Czosnek posiekać, w dużym naczyniu wymieszać z olejem, dodać mięso pokrojinę w dużą, w miarę równą kostkę, dodać przyprawy, u mnie to szczypta soli, pieprzu, chili, curry i imbiru; Wymieszać i odstawić na 15-20 minut; W tym czasie przygotować paprykę: umyć,osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w dużą kostkę ( wielkość przybliżona do kostek mięsa),a następnie doprawić solą i pieprzem.Cebulkę pokroić grube pióra ( tak by dało sie je nabić na wykałaczkę); Przygotować również długie wykałaczki namaczając je wcześniej w wodzie; Na każdą wykałaczkę nabijać warzywa i mięso w kolejności: plaster papryki żółtej,plaster papryki czerwonej, plaster papryki żółtej, kawałek mięsa,kawałek cebulki, plaster papryki żółtej, plaster papryki czerwonej, kawałek mięsa, kawałek cebulki, plaster papryki zółtej x2 i plaster papryki czerwonej - czynność powtorzyć na kolejnych wykałaczkach aż do wykończenia składników. Grilować ok. 20 minut przekręcając szaszłyki kilkakrotnie. Smacznego!

Tagi:

przyprawy