Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szaszłyki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Hit moich ostatnich grillowych imprez- paski z piersi kurczaka nadziane na szaszłykowy patyczek. Idealne dla dzieci i dla dorosłych.

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka

 

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do mięs
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka

ETAP 1:

Szaszłyki z kurczaka
Zamarynowane mięso nadziane na patyczki do szaszłyków

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy przyprawy z olejem, musztardą i miodem. Kurczaka kroimy w długie paski i dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie każdy pasek mięsa nadziewamy na patyczek do szaszłyka

ETAP 2:

Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka ułożone na tacce do grillowania

Tak przygotowane szaszłyki układamy na tacce do grillowania, możemy ją wyłożyć dodatkowo folią aluminiową.

ETAP 3:

Szaszłyki z kurczaka
Dzięki przykryciu z folii aluminiowej mięso będzie soczyste

Tackę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, żeby szaszłyki nie wyschły podczas grillowania i kładziemy na rozgrzanym grillu.

ETAP 4:

Szaszłyki z kurczaka
Grillowane szaszłyki z kurczaka są gotowe

Szaszłyki grillujemy przez ok 25 minut- czas grillowania zależy od temperatury grilla. W czasie grillowania dobrze jest je odwrócić na drugą stronę.