LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

szaszłyki z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szaszłyki z mielonego mięsa zaproś gości na grilla wszyscy będą zadowoleni gwarantuję

szaszłyki z mielonego mięsa

Składniki:

szaszłyki z mielonego mięsa

 

  • 800g mielonego mięsa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół średniej cebuli
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/2 Łyżeczki sproszkowanej papryki chilli ( z paczki może być)
  • olej do smarowania

 

  • sos

 

Sposób przygotowania:

szaszłyki z mielonego mięsa
Jajko ubić i wymieszać w bułce tartej potem połączyć z mięsem kolendrą migdałami i czosnkiem ( po prostu wymieszać )
Cebule obrać i drobniutko posiekać pod smażyć lekko na margarynie ,i dodać do mięsa mięsko doprawić trzeba solą czarnym pieprzem i chilli ( ilości jak kto lubi) mięso ulepić jak klopsiki
mięso odstawiamy na około 25 minut

i miedzy czasie robimy sos

paprykę chilli umyć , posiekać
z ogórka wyjąć pestki i pokroić w cienkie plasterki
i wymieszać z jogurtem , sokiem cytryn solą i pieprzem
dodać później drobno pokrojoną mięte ,cebule,chilli

wszystko razem mieszamy bardzo dokładnie i na około 20 minut wkładamy do lodówki

a między czasie nabijamy kulki z mięsa na szpadki lub pikulce
posmarować potem olejem i położyć na rozgrzanym ruszcie
( na bardzo małym ogniu lub żarze )
piec około 10 minut ( widać kiedy są gotowe ;)

trochę roboty przy tym jest i trochę kosztowne ale warto dla tego smaku