marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Szaszłyki z mięska z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania

Szaszłyki z mięska z czosnkiem

Składniki:

Szaszłyki z mięska z czosnkiem

 

  • 800 g baraniny z udźca 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy i oliwek
  • 2 łyżki octu ziołowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 4 twarde pomidory
  • 150 g jogurtu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z mięska z czosnkiem
Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałeczki. Następnie cebulę posiekać w drobną kostkę, cztery ząbki czosnku pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a następnie oba te składniki połączyć z oliwą, octem, solą i pieprzem. Później dodać listki rozmarynu, igiełki tymianku i listka laurowego. W tak przygotowanej marynacie marynować mięso przez całą noc. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na początku paprykę, później pomidory i baraninę. Stale mieszając, grillować szaszłyki przez 5 min. Wymieszać jogurt i gęstą śmietanę. Dodać rozgniecione pozostałe ząbki czosnku, koperek sól i pieprz. Taki sosik można podać do szaszłyków. Smacznego ; )