Sposób przygotowania:
Szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlow
Pierś opłukać, osuszyć i powycinać chrząstki nożykiem, a wreszcie zamarynować w własnej roboty i pomyślunku marynacie, np. ziołowo-czosnkowej i wstawić na parę godzin do lodówki. Pomidorki koktajlowe i świeże kolby kukurydzy oczyścić i opłukać.
Kukurydzę można wrzucić na wrzątek i obgotować z 15-20 min., by się dała potem nadziać na szpikulce. Po wyjęciu i odsączeniu natrzeć ją solą i pieprzem kajeńskim, a wyjęte mięso pokroić na średnie kawałki i nabijać na szpikulce metalowe lub długie patyki, które wcześniej zanurzyć we wrzątku, by się nie spaliły na grillu. Następnie nabijać pomidorek i kawałek kolby kukurydzy i tak na przemian.
Grill rozpalić na pół godziny przed opiekaniem lub nastawić piekarnik na funkcję"grill" i na blasze z rozgrzanym olejem kłaść szpadki z zawartością. Grillować z ok. 20-25 min.
Po opieczeniu wyjąć i przełożyć szaszłyki na talerze płaskie i serwować z sosami i sałatkami oraz pieczywem.
Kukurydzę można wrzucić na wrzątek i obgotować z 15-20 min., by się dała potem nadziać na szpikulce. Po wyjęciu i odsączeniu natrzeć ją solą i pieprzem kajeńskim, a wyjęte mięso pokroić na średnie kawałki i nabijać na szpikulce metalowe lub długie patyki, które wcześniej zanurzyć we wrzątku, by się nie spaliły na grillu. Następnie nabijać pomidorek i kawałek kolby kukurydzy i tak na przemian.
Grill rozpalić na pół godziny przed opiekaniem lub nastawić piekarnik na funkcję"grill" i na blasze z rozgrzanym olejem kłaść szpadki z zawartością. Grillować z ok. 20-25 min.
Po opieczeniu wyjąć i przełożyć szaszłyki na talerze płaskie i serwować z sosami i sałatkami oraz pieczywem.
grillowanie