p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim

Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim

 

  • 40 dag mięsa z indyka
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayene
  • 2 łyżki oliwy
  • Na sos: 4 łyżki soku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i 1 op. mieszanki do sosu.

 

Sposób przygotowania:

Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim
Mięso z indyka kroimy w dość grubą kostkę, boczek w plastry. Indyka wykładamy do miski dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut. Z obu papryk usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Gdy mięso się zamarynowało nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki, na przemiennie w kolejności dowolnej. Wychodzi z tej ilości 6 dużych szaszłyków. Rozgrzewamy na patelni grillowej 1 łyżkę oliwy i układamy na patelni szaszłyki, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykrywamy pokrywką by warzywa puściły soki i dusimy z każdej strony po ok. 5 minut, aż płyny odparują. W między czasie przygotowujemy sos meksykański: do miseczki wlewamy 4 łyżki doku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i opakowanie mieszanki do sosu, dokładnie mieszamy składniki za pomocą trzepaczki. Gotowe szaszłyki wykładamy na duży półmisek, obok stawiamy sos w miseczce. Podajemy z bułkami. Każdy nakłada sobie szaszłyki na talerz i robi kleksy z sosu meksykańskiego
Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim
Indyka wykładamy do miski dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy
Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim
nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki, na przemiennie w kolejności dowolnej.
Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim
układamy na patelni szaszłyki, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty
Ogniste szaszłyki z sosem meksykańskim
przygotowujemy sos meksykański: do miseczki wlewamy 4 łyżki doku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i opakowanie mieszanki do sosu