marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sezon grillowy w pełni, więc warto pokombinować z potrawami tj. szaszłyki, sałatki na grilla, a także ryby i kiełbaski z rusztu. Ja proponuję szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlowych i kolb kukurydzy.

Szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlow

Składniki:

Szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlow

 

  • 1 podwójna pierś indycz,
  • 4 średnie kolby świeżej kukurydzy,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • Na marynatę:
  • oliwa z oliwek,
  • 5-6 zmiażdzonych ząbków czosnku,
  • sos ziołowy do sałatek,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych, np.trybula, estragon, szałwia,
  • sól,
  • pieprz kajeński,
  • przyprawa do grilla"Kamis",
  • węgiel drzewny na podpałkę,
  • tacki aluminiowe,
  • oraz szpadki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piersi indyczej i pomidorków koktajlow
Pierś opłukać, osuszyć i powycinać chrząstki nożykiem, a wreszcie zamarynować w własnej roboty i pomyślunku marynacie, np. ziołowo-czosnkowej i wstawić na parę godzin do lodówki. Pomidorki koktajlowe i świeże kolby kukurydzy oczyścić i opłukać.

Kukurydzę można wrzucić na wrzątek i obgotować z 15-20 min., by się dała potem nadziać na szpikulce. Po wyjęciu i odsączeniu natrzeć ją solą i pieprzem kajeńskim, a wyjęte mięso pokroić na średnie kawałki i nabijać na szpikulce metalowe lub długie patyki, które wcześniej zanurzyć we wrzątku, by się nie spaliły na grillu. Następnie nabijać pomidorek i kawałek kolby kukurydzy i tak na przemian.

Grill rozpalić na pół godziny przed opiekaniem lub nastawić piekarnik na funkcję"grill" i na blasze z rozgrzanym olejem kłaść szpadki z zawartością. Grillować z ok. 20-25 min.

Po opieczeniu wyjąć i przełożyć szaszłyki na talerze płaskie i serwować z sosami i sałatkami oraz pieczywem.

grillowanie