kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Szaszłyki z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szaszłyki które można zrobić w domu nawet w niepogodę.

Szaszłyki z wieprzowiny

Składniki:

Szaszłyki z wieprzowiny

 

  • 60 dkg polędwicy wieprzowej
  • 10 dkg boczku w cienkich plasterkach
  • 3 cebule
  • ketchup
  • olej
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • liść laurowy
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wieprzowiny
Małą cebulkę siekamy drobno.Zalewamy ja winem,octem i doprawiamy solą,pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym..Mieszamy dokładnie.Ucieramy blenderem na zawiesinę i wsadzamy do tego pokrojone na kawałki polędwice.Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Cebule kroimy na cząstki i rozdzielamy poszczególne liście-warstwy tak by ich nie uszkodzić.Boczek smarujemy z jednej strony ketchupem i układamy na tym kawałki mięska.Zawijamy.Na długie patyczki nabijamy na przemian mięso i cebulkę.Smarujemy każdy szaszłyk olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200*C.Smacznego!