Sposób przygotowania:
Szaszłyki z żółtego sera
Ser pokroić w kostkę, słoninę w bardzo cienkie plasterki, ogórki w plasterki grubości palca. Każdą kostkę sera zawinąć w plasterek słoniny, po czym nabijać na patyczki na przemian z kostkami bułki, cebulkami, plasterkami ogórka. Tak przygotowane szaszłyki otoczyć w rozbeltanych na talerzu jajkach i każdy z nich wbić pionowo w połówkę ziemniaka zapakowaną w folię aluminiową (ziemniaki potrzebne są jedynie po to, by szaszłyki można było pionowo ustawić w piekarniku).Następnie ustawić na naczyniu żaroodpornym i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. W tym czasie ser zawinięty w plasterki słoniny zdąży się lekko roztopić, jednak nie wypłynie, a jajko przypiecze się na złoty kolor. Gotowe szaszłyki podawać (razem z ziemniakami w folii) z dodatkiem sezonowych sałatek. Smacznego ; )