Sposób przygotowania:
Szczawiowa z ryżem
Kość myjemy wkładamy do garnka zalewamy około 2,5-3 litry wody dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu uważać aby się nie rozleciał,doprawiamy do smaku vegetą . Szczaw opłukać dobrze pod bieżącą wodą ,włożyć do małego rondelka zalać niewielką ilością wody ,gotować około 2 -3 minuty po czym odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i dodać do już prawie miękkiego ryżu. Pogotować razem około 5 minut jeszcze ,zabielić śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy .Odstawić nie gotować. Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.Zupa jest bardzo smaczna i najlepiej smakuje z majowego szczawiu.Należy jednak pamiętać aby nie jeść jej dość często gdyż skutecznie wypłukuje wapń z organizmu.
EdytaKARWAN
RYŻ BIAŁY UGOTOWANY:
Białko 8-9%, węglowodany 80%. Fasola: białko 22%, węglowodany 62%. Tzw. Ryż brązowy to albo z bezwartościową łuską (ochrona ziarna / włókna celulozowe nietrawione przez człowieka), ew. brązowiony słodkim karmelem (glukometr nam to pokaże). P. S. Czytaj ustalenia przyrody jako elementarz: to wygrasz.
________________________________________________________________________
EdytaKARWAN
Sam przepis to w skali 1-10, to dla CIEBIE = 32! ♥♥♥♥♥
________________________________________________________________________
edytaha
2milutka
Edytko z ryżem bardzo dobra jest:)
edytaha
Wcale w to nie wątpię Agatko :)