Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Szczupak po Litewsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Może i szczupak nie jest królem świątecznych stołów ale cenię go za białe i delikatne mięso oraz za brak mułowego smrodku, dlatego też idealnie współgra ze smakiem raków.

Szczupak po Litewsku

Składniki:

Szczupak po Litewsku

 

  • świeży szczupak 1kg
  • 350g mięsa ze szczupaka
  • czerstwa bułka
  • 200ml śmietanki
  • 1 cebulka szalotka
  • 50g masła
  • 200g szyjek rakowych
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka żelatyny
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Szczupak po Litewsku

Etap:1

Szczupak po Litewsku
Całe mięso ze szczupaka przepuść przez maszynkę.

Ze sprawionego szczupaka usuń oczy i skrzela, wytnij kręgosłup wraz z grubszymi ośćmi a mięso delikatnie oddziel od skóry. Uzyskane w ten sposób filety zmiel z pozostałym rybim mięsem i bułką namoczoną w śmietance. Do farszu dodaj żelatynę, majonez oraz szyjki rakowe podsmażone z cebulką ma maśle.

Etap:2

Szczupak po Litewsku
Gotowy farsz dopraw a skórę ze szczupaka skrop cytryną.

Wyrobiony farsz dopraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem cytrynowym a skórę ze szczupaka natrzyj cytryną.

Etap:3

Szczupak po Litewsku
Szczupaka rozłóż na rozwiniętej foli spożywczej.

Na stole rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej skórę ze szczupaka.

Etap:4

Szczupak po Litewsku
Rybę nadziej wcześniej przygotowanym farszem.

Na rozłożoną skórę układaj porcję farszu po czym złóż ją i dociśnij tak żeby farsz wypełnił wszystkie szczeliny we wnętrzu ryby, całość ciasno zawiń w folię spożywczą.

Etap:5

Szczupak po Litewsku
Tak przygotowanego szczupaka piecz w kąpieli wodnej.

Do głębokiej brytfanny wlej gorącą wodę i włóż do niej rybę (woda powinna sięgać do połowy ryby) całość szczelnie przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca, piecz godzinę w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij z folii i podawaj z marynowanymi warzywami i sosem majonezowo-chrzanowym.