Sposób przygotowania:
Szczupak po LitewskuEtap:1
Ze sprawionego szczupaka usuń oczy i skrzela, wytnij kręgosłup wraz z grubszymi ośćmi a mięso delikatnie oddziel od skóry. Uzyskane w ten sposób filety zmiel z pozostałym rybim mięsem i bułką namoczoną w śmietance. Do farszu dodaj żelatynę, majonez oraz szyjki rakowe podsmażone z cebulką ma maśle.
Etap:2
Wyrobiony farsz dopraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem cytrynowym a skórę ze szczupaka natrzyj cytryną.
Etap:3
Na stole rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej skórę ze szczupaka.
Etap:4
Na rozłożoną skórę układaj porcję farszu po czym złóż ją i dociśnij tak żeby farsz wypełnił wszystkie szczeliny we wnętrzu ryby, całość ciasno zawiń w folię spożywczą.
Etap:5
Do głębokiej brytfanny wlej gorącą wodę i włóż do niej rybę (woda powinna sięgać do połowy ryby) całość szczelnie przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca, piecz godzinę w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij z folii i podawaj z marynowanymi warzywami i sosem majonezowo-chrzanowym.