p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Szczupak smażony o smaku curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejna propozycja przygotowania ryby - Szczupak smażony o smaku curry

Szczupak smażony o smaku curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczupak smażony o smaku curry

 

  • 1 szczupak
  • kilka łyżek mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta chilli
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • pomidor i pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony o smaku curry
Oprawionego szczupaka myjemy, osuszamy i kroimy w dzwonki i doprawiamy solą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę curry, szczyptę chilli i troszkę majeranku, mieszamy. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy dzwonki szczupaka i smażymy powoli na niezbyt dużym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy smażonego szczupaka, obkładamy ósemkami pomidora i natką pietruszki. Bardzo dobra na ciepło jak i na zimno.
Szczupak smażony o smaku curry
szczupaka kroimy w dzwonki, a do maki w której będziemy obtaczać rybę doprawiamy przyprawami
Szczupak smażony o smaku curry
Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy dokłądnie w mące
Szczupak smażony o smaku curry
smażymy powoli na niezbyt dużym ogniu z każdej strony na złoty kolor

Tagi:

przyprawy