malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szczupak w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najsmaczniejszy na drugi dzień po przygotowaniu, aromatyczny i smaczny. Warto przygotować taką rybę na świąteczny stół.

Szczupak w zalewie

Składniki:

Szczupak w zalewie

 

  • 2 średnie szczupaki patroszone,
  • 2 cebule,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki koncentratu,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 4 łyżki octu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 szklanka mąki pszennej tortowej.

Sposób przygotowania:

Szczupak w zalewie
Szczupaki kroimy w dzwonki, solimy, pieprzymy, odstawiamy na 30 minut. Gotujemy 2 litry wody, do miski wkładamy posiekane cebule, listki, koper, pietruszkę, cukier, sól, czosnek, koncentrat, odstawiamy do przestygnięcia. Szczupaka panierujemy w mące, smażymy na złoto, wkładamy w zimną zalewę, chłodzimy w lodówce.