Sposób przygotowania:
Szczupak w galarecie
Filety rozmrozić, umyć i każdy filet pokroić na 3-4 kawałki. Kawałki ryby posolić, popieprzyć (pieprz ziołowy) i skropić sokiem z cytryn. Wstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie warzywa obrać, umyć i ugotować z nich wywar warzywny . Do gotujących się warzyw dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gałkę muszkatołową. Ugotowany wywar studzimy, wyjmujemy warzywa. Do płaskiego rondla wkładamy kawałki szczupaka i zalewamy rybę wywarem. Gotujemy około 15 minut. Studzimy chwilę, tak żeby wywar był lekko ciepły. Szczupaka wyjmujemy i układamy na półmisku. Dekorujemy kukurydzą, ogórkiem i ugotowaną w wywarze marchewką . Wywar odcedzamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Zalewamy wywarem udekorowanego szczupaka na półmisku. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Alita