Sposób przygotowania:
Faszerowany szczupak w galarecie
Odciąć ze szczupaka głowę i płetwy. Delikatnie ściągnąć skórę. Z mięsa wyjąć grzbiet i wszystkie ości. Rybę zmielić. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Dodać jajka, sól i pieprz i dobrze wymieszać farsz.
Nałożyć farsz do zdjętej skóry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
W tym czasie przygotować wywar na galaretę. Obrać warzywa i ugotować do miękkości wraz głową, grzbietem i ościami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Odlać około litrę wywaru przez gęste sito. Dodać żelatynę. Szczupaka po ostudzeniu pokroić i ułożyć na półmisku.
Na kawałkach ryby położyć po kawałku gotowanego jajka, korniszona i czerwonej papryki. Zalać tężejącą galaretą.
Nałożyć farsz do zdjętej skóry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
W tym czasie przygotować wywar na galaretę. Obrać warzywa i ugotować do miękkości wraz głową, grzbietem i ościami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Odlać około litrę wywaru przez gęste sito. Dodać żelatynę. Szczupaka po ostudzeniu pokroić i ułożyć na półmisku.
Na kawałkach ryby położyć po kawałku gotowanego jajka, korniszona i czerwonej papryki. Zalać tężejącą galaretą.
zbysiowa