Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Faszerowany szczupak w galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do przygotowania tej potrawy zastosowałam pieczenie szczupaka, gdyż wtedy farsz nie wypływa z ryby i nie trzeba jej spinać.

Faszerowany szczupak w galarecie

Składniki:

Faszerowany szczupak w galarecie

ryba

  • szczupak około 2 kg
  • sucha bułka
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

galareta

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
  • głowa, grzbiet i ości ze szczupaka
  • 6 łyżeczek żelatyny

do dekoracji

Sposób przygotowania:

Faszerowany szczupak w galarecie
Odciąć ze szczupaka głowę i płetwy. Delikatnie ściągnąć skórę. Z mięsa wyjąć grzbiet i wszystkie ości. Rybę zmielić. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Dodać jajka, sól i pieprz i dobrze wymieszać farsz.

Nałożyć farsz do zdjętej skóry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.

W tym czasie przygotować wywar na galaretę. Obrać warzywa i ugotować do miękkości wraz głową, grzbietem i ościami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Odlać około litrę wywaru przez gęste sito. Dodać żelatynę. Szczupaka po ostudzeniu pokroić i ułożyć na półmisku.

Na kawałkach ryby położyć po kawałku gotowanego jajka, korniszona i czerwonej papryki. Zalać tężejącą galaretą.