marricka

marricka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Szczurza zupka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

pikantna, rozgrzewająca SZCZURZA zupka na zimowe wieczory!

Szczurza zupka

Składniki:

Szczurza zupka

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 1L rosołu (bulionu)
  • papryczka chilli (może być bez)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka octu winnego
  • grzyby mun
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • bambus (wedle uznania)
  • makaron ryżowy
  • 2 piersi z kurczaka
  • kiełki sojowe (wedle uznania)
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Szczurza zupka
Mięso kroimy w kostkę. Robimy marynatę z oliwy, oleju sezamowego, imbiru, pieprzu, czosnku, sosu sojowego i jednej łyżeczki octu. Zanurzamy pokrojone mięso w marynacie i odstaw na jakiś czas (najlepiej do lodówki)
Grzyby namaczamy, a potem kroimy w paseczki. Marchew siekamy w słupki, cebulę w kostkę a chili na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchewkę i chilli. Smażymy kilka minut, dorzucamy bambus i soję, a potem kurczaka. Zalewamy całość rosołem, dodajemy grzyby razem z wodą z ich moczenia, Doprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Wrzucamy makaron.
GOTOWE!
Smacznego rozgrzewającego!