mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Szneki z serem i śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szneki, które uwielbiam. Moje ulubione to właśnie z serem i śliwką. Najlepsze dla mnie to jeszcze ciepłe. Obowiązkowo musi być do nich kruszonka, chrupiąca. Drożdżówki polecam robić na maśle są lepsze.

Szneki z serem i śliwką

Składniki:

Szneki z serem i śliwką

 

 

  • 40 dkg sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

  • 20 dkg śliwek węgierek
  • puder do posypania
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Szneki z serem i śliwką

ETAP 1:

Szneki z serem i śliwką
zaczyn z drożdży wyrośnięty w misce gotowy

Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam. Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Szneki z serem i śliwką
bułeczki uformowane w kulki ulozone na blaszce

Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.

ETAP 3:

Szneki z serem i śliwką
ser biały zmiksowany z żółtkami i cukrem na puch

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę.

Ser:

Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek.

ETAP 4:

Szneki z serem i śliwką
drożdżówki ułozone przed pieczeniem na blaszce z serem i śwliwką

Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę.
Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią.