Sposób przygotowania:
Szneki z serem i śliwkąETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam. Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.
ETAP 3:
Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę.
Ser:
Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek.
ETAP 4:
Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę.
Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią.
SylaUla