Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sznycel po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na obiad idealne, z wyglądu przypominają tradycyjnego schabowego, jednak w smaku zupełnie inne - o oryginalnym smaku, bardzo miękkie i delikatne

Sznycel po wiedeńsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycel po wiedeńsku

 

Sposób przygotowania:

Sznycel po wiedeńsku
Cielęcinę kroimy w niezbyt grube plastry, następnie bardzo bardzo cienko je rozbijamy, ale poprzez folię spożywczą tak by nie uszkodzić mięsa. Mięso z obu stron doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, z jednej strony równomiernie rozkładamy po 1 łyżeczce musztardy. Mięso obtaczamy w mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy nieco smalcu i smażymy nasze sznycle z obu stron na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i na każdym kawałku miejsca układamy po łyżeczce dobrej jakości masła (w kilku miejscach tak by rozpłynęło się po całości) i przykrywamy pokrywką. Dopiero gdy masło w całości się roztopi wyjmujemy kotlety z patelni i podajemy do drugiego dania.
Sznycel po wiedeńsku
Etap 1 mięso staramy się jaknajcieniej roztłuc
Sznycel po wiedeńsku
Etap 2 mięso smarujemy musztardą np sarepską
Sznycel po wiedeńsku
Etap 3 mięso obtaczamy w mące, jajku i bułce
Sznycel po wiedeńsku
Etap 4 na koniec na miesie układamy masło