kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

sznycelki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo smaczne idealne dla dzieci

sznycelki drobiowe

Składniki:

sznycelki drobiowe

 

  • udka z kurczaka, 3
  • suszona jarzynka, 4 łyzki
  • przyprawa Warzywko, 1 płaska łyzeczka
  • kostka wołowa, 1 szt
  • bułka, 2
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 10 łyzek
  • zielona cebulka, 1/2 peczka
  • oregano,bazylia, po 1/2 łyzeczki
  • sól, wg uznania
  • olej do smazenia, ok.10 łyzek

Sposób przygotowania:

sznycelki drobiowe
Udka umyj ,zalej wodą /ok.3l./dodaj kostkę,suszona jarzynkę i warzywko Gotuj na małym ogniu do miękkosci mięska .Wyciagnij mięso z rosołu i obierz z kosci .Rosół przecedz aby ugotowana jarzynkę oddzielić.Mieso wraz z jarzynka zmiel w maszynce.Bułki namocz w 1- 1/2 szklanki rosołku /pozostały mozesz wykorzystac na zupkę/,odczekaj az bułeczki wsiąkna rosół ,lekko odcisnij i równiez zmiel.Do powstałej masy dodaj jajko ,8 łyzek bułki tartej ,przyprawy do smaku /ja daje nie wiele soli i po pół łyzeczki oregano i bazyli /Cebulke zielona pokrój drobniutko i dodaj do masy,wyrób dokładnie i formuj sredniej wielkosci sznycelki .Obtaczaj w pozostałej czeci bułki tartej i usmaz na złoty kolor . Z podanych składników wychodzi srednio 12-14 sznycelków więc jezeli nie potrzebujesz tyle na obiad usmaz tylko potrzebna częsc a reszte obsmaż z obu stron i takie mozna przechowywac 3-4 dni w lodówce.Sznycelki zazwyczaj podaje z gotowanymi ziemniaczkami ,frytkami z dowolna surówka u mnie ogóreczki zielone ,smacznego!