edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sznycle indycze w paprykowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ze świeżej papryki można doprawić na słodko lub na ostro dodając sproszkowane chili lub kawałeczek pikantnej papryczki.

Sznycle indycze w paprykowym sosie

Składniki:

Sznycle indycze w paprykowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Sznycle indycze w paprykowym sosie

1.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Osuszone sznycle przyprawić solą i pieprzem.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błonki, miąższ pokroić w paseczki.

Czosnek i cebulę obrać, posiekać.

2.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

W rondlu rozgrzać olej, sznycle obsmażyć z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk.

3.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Do zeszklonej papryki dodać czosnek i pokrojoną paprykę.

Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek i posiekaną paprykę. Smażyć powoli kilka minut.

4.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Do podlania sosu wystarczy niewielka ilość wody.

Podlać 3/4 szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i tymianek.

5.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Do sosu dodać obsmażone wcześniej mięso.

Na wierzchu ułożyć obsmażone sznycle i pod przykryciem na małym ogniu dusić do miękkości.

Miękkie mięso wyjąć z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce aby nie ostygło.

6.

Sznycle indycze w paprykowym sosie
Sos zblendować i ewentualnie zredukować.

Wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy, sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.

Gdyby okazał się zbyt rzadki, nieco zredukować.

Sznycle podawać polane sosem, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy – u mnie pęczak, i z delikatną surówką.


Tagi:

danie