Sposób przygotowania:
Sznycle indycze w paprykowym sosie1.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błonki, miąższ pokroić w paseczki.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
2.
W rondlu rozgrzać olej, sznycle obsmażyć z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk.
3.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek i posiekaną paprykę. Smażyć powoli kilka minut.
4.
Podlać 3/4 szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i tymianek.
5.
Na wierzchu ułożyć obsmażone sznycle i pod przykryciem na małym ogniu dusić do miękkości.
Miękkie mięso wyjąć z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce aby nie ostygło.
6.
Wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy, sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Gdyby okazał się zbyt rzadki, nieco zredukować.
Sznycle podawać polane sosem, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy – u mnie pęczak, i z delikatną surówką.