madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szynka w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna i krucha szynka wieprzowa z aromatycznym sosem grzybowym. wystarcza tylko ziemniaki z wody lub świeże pieczywo.

Szynka w sosie grzybowym

Składniki:

Szynka w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie grzybowym

ETAP 1:

Szynka w sosie grzybowym
Pokrojone mięso wieprzowe przyprawiamy do smaku

Szynkę wieprzową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry.

Każdy plaster nacinamy w krateczkę i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi.

ETAP 2:

Szynka w sosie grzybowym
Na oleju rumienimy mięso z każdej strony.

W rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy bardzo mocno plastry mięsa z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie na pól miękkie.

ETAP 3:

Szynka w sosie grzybowym
Podsmażamy pokrojone grzyby razem z cebulą

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki , natomiast cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i smażmy razem chwilkę.

Przyprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Szynka w sosie grzybowym
Grzyby przekładamy do garnka z mięsem i dusimy razem

Podsmażone grzyby przekładamy do garnka z mięsem i dusimy razem całość aż wszystko będzie miękkie.

Wtedy wyjmujemy mięso a sos zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody.

Przed podaniem polewamy mięso sosem grzybowym.