Sposób przygotowania:
Szynka w sosie grzybowymETAP 1:
Szynkę wieprzową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry.
Każdy plaster nacinamy w krateczkę i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi.
ETAP 2:
W rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy bardzo mocno plastry mięsa z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie na pól miękkie.
ETAP 3:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki , natomiast cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i smażmy razem chwilkę.
Przyprawiamy do smaku.
ETAP 4:
Podsmażone grzyby przekładamy do garnka z mięsem i dusimy razem całość aż wszystko będzie miękkie.
Wtedy wyjmujemy mięso a sos zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody.
Przed podaniem polewamy mięso sosem grzybowym.
Justi2401
madzik323
Też tak myślę :)