Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łódeczki z cukinii z mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem farsz wzbogaciłam o pieczarki i paprykę. Łódeczki zapiekłam z serem.

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami

Przygotowanie farszu -cz.1

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami
Pieczarki, paprykę i cebulę podsmażamy na oleju

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pieczarki, cebulę i paprykę, aż będą miękkie, a z pieczarek odparuje woda.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu - cz. 2

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami
Do pieczarek i warzyw dodajemy mięso mielone

Na patelnię z warzywami i pieczarkami wrzucamy mięso, smażymy.

Pod koniec smażenia mięsa dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, oregano i bazylię.

Przygotowanie farszu- cz.3

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami
Do mięsa, warzyw i pieczarek dodajemy passatę pomidorową

Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy, podgrzewamy, aż sos się zagęści.

Próbujemy, ewentualnie dodajemy przypraw.

Przygotowanie cukinii

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami
Z połówek cukinii wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki

Równolegle z przygotowywaniem farszu przygotowujemy cukinie.

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Cukinie kroimy wzdłuż na połówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 minut - po wstępnym podpieczeniu miąższ będzie miękki i łatwiej będzie wydrążyć łódeczki.

Z każdej połówki cukinii wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki jak na zdjęciu.

Oprószamy cukinie solą i pieprzem.

Faszerowanie i pieczenie cukinii

Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkami
Łódeczki z cukinii nadziewamy farszem i posypujemy serem

Połówki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą łódeczkę cukinii napełniamy farszem.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy łódeczki cukinii.

Łódeczki zapiekamy w piekarniku w 180 st.C ok. 30 minut.