Sposób przygotowania:
Łódeczki z cukinii z farszem mięsnym z pieczarkamiPrzygotowanie farszu -cz.1
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pieczarki, cebulę i paprykę, aż będą miękkie, a z pieczarek odparuje woda.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu - cz. 2
Na patelnię z warzywami i pieczarkami wrzucamy mięso, smażymy.
Pod koniec smażenia mięsa dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, oregano i bazylię.
Przygotowanie farszu- cz.3
Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy, podgrzewamy, aż sos się zagęści.
Próbujemy, ewentualnie dodajemy przypraw.
Przygotowanie cukinii
Równolegle z przygotowywaniem farszu przygotowujemy cukinie.
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Cukinie kroimy wzdłuż na połówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 minut - po wstępnym podpieczeniu miąższ będzie miękki i łatwiej będzie wydrążyć łódeczki.
Z każdej połówki cukinii wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki jak na zdjęciu.
Oprószamy cukinie solą i pieprzem.
Faszerowanie i pieczenie cukinii
Połówki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą łódeczkę cukinii napełniamy farszem.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy łódeczki cukinii.
Łódeczki zapiekamy w piekarniku w 180 st.C ok. 30 minut.