slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Sznycle z indyka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem ziemniaczków i surówek to idealny pomysł na niedzielny obiad.

Sznycle z indyka w sosie

Składniki:

Sznycle z indyka w sosie

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka w sosie
Mięso myjemy i osuszamy. Ja przekroiłam każdy kotlet na pół. Kotlety lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały.

Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut.

Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu.

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego.  



Tagi:

obiad mięso