2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne mięso jakim są sznycle z indyka w porowo-serowym sosie z dodatkiem wytrawnego wina to łatwa propozycja na obiad.

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym

 

  • 400 g sznycli z indyka
  • 1 por
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml wina wytrawnego białego
  • 200 ml śmietanki słodkiej 12%
  • 50 g startego parmezanu
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • wiórki masła do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Sznycle myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym oprószamy z jednej strony czubricą zieloną ,odstawiamy na 15 minut. Umyty por kroimy w cienkie krążki-kilka odkładamy. Sznycle układamy w parowarze posypujemy cieniutko krążkami odłożonego pora na wierzch kładziemy wiórki masa i gotujemy 15 minut. Resztę pora dusimy w rondlu na roztopionym maśle,gdy będzie szklisty wlewamy wino solimy i doprawiamy pieprzem,odparowujemy do połowy objętości,zalewamy śmietanką gotujemy chwilę aż zacznie gęstnieć wsypujemy parmezan zestawiamy z ognia. Polewamy sznycle na talerz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
sznycle z indyka gotujemy w parowarze z wiórkami masła i pora
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
pokrojony por szklimy na maśle w rondelku
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
wlewamy białe wino i dusimy aż połowa odparuje
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
wlewamy śmietankę gotujemy wsypujemy parmezan

Tagi:

mięso indyk pory