Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Szparagi w cukinii z grila w sosie light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka przekąska czyli grillowane szparagi z cukinią

Szparagi w cukinii z grila w sosie light Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w cukinii z grila w sosie light

 

 

  • Sos jogurtowy:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • kilka listków bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżeczka papryki w płatkach
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Sos:

 Bazylię i natkę siekamy i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy do smaku i mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce.



Warzywa myjemy i osuszamy.



Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, oprószamy solą i pieprzem, układamy na grillu lub patelni grillowej i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



Ze szparagów odcinamy zdrętwiałe końcówki i przekładamy do większego płaskiego naczynia, polewamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy partiami na grillu i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



2 plastry cukinii układamy równolegle na desce, kładziemy 2 szparagi (skierowane w dwie strony) i zawijamy. Szparagi kroimy nożem mniej więcej w połowie (między cukinią).



Podajemy z sosem jogurtowym



Smacznego :)
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Umytą cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Szparagi polewamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Szparagi zawijamy w cukinię i kroimy w połowie
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Zioła siekamy i łączymy z jogurtem i doprawiamy