Oto najprostszy przepis na szparagi na parze z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Przygotujesz je w ten sposób w 10 minut!

misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Szparagi na parze

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tak przygotowane szparagi mogę jeść non stop. W tej wersji smakują mi najbardziej. Aromatyczne z dodatkiem masła i świeżo zmielonego pieprzu czego chcieć więcej.

Szparagi na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi na parze

 

Sposób przygotowania:

Szparagi na parze
Szaragi opłukujemy osuszamy. Odłamujemy twardą część i przycinamy na wielkość garnka, w którym będziemy je gotować.

Szparagi umieszczamy w garnku. Na nie układamy plasterki masła.

Do dolnej części garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej trochę soli oraz łyżeczkę cukru i stawiamy część ze szparagami.

Gotujemy do miękkości.

Ugotowane szparagi przekładamy na talerz, polewamy niewielką ilością masła i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Szparagi na parze
Umyte i osuszone szparagi przycinamy na wielkość garnka
Szparagi na parze
Tak przygotowane szparagi umieszczamy w garnku.
Szparagi na parze
Na szparagi układamy cienko pokrojone plasterki masła
Szparagi na parze
Gdy woda zacznie wrzeć ustawiamy drugą część garnka do gotowania na parze i gotujemy szparagi do miękkości