Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Parowane szparagi i kalafior z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niskokaloryczne, bardzo zdrowe warzywa przygotowane na parze i serwowane z pietruszkowo-rabarbarowym sosem i pomidorowo-rabarbarową pastą to pyszne wegański danie. Zapraszam.

Parowane szparagi i kalafior z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parowane szparagi i kalafior z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Parowane szparagi i kalafior z dodatkami
Szparagi i poporcjowanego na różyczki kalafiora parujemy nad wodą uperfumowaną kolendrą, kardamonem i zielem angielskim. Ugotowane warzywa podajemy z sosem pietruszkowo-rabarbarowym i pastą pomidorowo-rabarbarową.Sos pietruszkowo-rabarbarowy- blendujemy posiekany rabarbar (pół łodygi) z lekko przesiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku. Stopniowo dolewamy olej do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i syropem z agawy. Pasta pomidorowo-rabarbarowa- pomidora malinowego pozbawiamy skórki i filetujemy. Blendujemy go z pozostałym rabarbarem, suszonymi pomidorami, odrobiną oleju, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Smacznego!
Parowane szparagi i kalafior z dodatkami
Etap 1 Parowane szparagi i kalafior z dodatkami - przygotowanie warzyw do parowania
Parowane szparagi i kalafior z dodatkami
Etap 2 Parowane szparagi i kalafior z dodatkami - parowanie warzyw
Parowane szparagi i kalafior z dodatkami
Etap 3 Parowane szparagi i kalafior z dodatkami - przygotowanie zielonego sosu
Parowane szparagi i kalafior z dodatkami
Etap 4 Parowane szparagi i kalafior z dodatkami - przygotowanie pasy pomidorowo-rabarbarowej