eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1774]

Szparagi pod beszamelem Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne zielone szparagi w szynce pod beszamelem.Szkoda że sezon szparagowy trwa tak krótko.

Szparagi pod beszamelem Eli

Składniki:

Szparagi pod beszamelem Eli

 

Sposób przygotowania:

Szparagi pod beszamelem Eli
Szparagi umyć,odłamać zdrewniałe łodygi (odłamane łodygi można zamrozić i wykorzystać do zupy) i gotować na parze 3 minuty.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i przesmażyć (nie rumienić).Do rondla z zasmażką wlać zimne mleko i mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy i sos był aksamitmy.Sos doprawić solą,pieprzem i tartą gałką muszkatołową do smaku.Szparagi owinąć plastrami szynki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem beszamelowym.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać szparagi.Zapiekać tak długo aż ser się lekko zrumieni w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!